Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Årets sista båtfångade gädda?

Posted on | November 30, 2011 | No Comments

Häromdagen var jag ute på gäddfiske i Mälaren, i stormen Berits efterdyningar. Och nog brallade det på ganska duktigt, och kallt var det. Fick inleda dagen med att under en halvtimme försöka bryta loss ett stelfruset och nedisat kapell för att över huvud taget komma in i båten. Ja ja, tjockt med kläder och skidhandskar på gjorde att det bara var att brassa på när kapellet väl var nere. När jag kom ut på Björköfjärden väster om Ekerö visade det sig att den västliga vinden som ännu var ganska frisk, runt 9-10 m/s, hade drivit upp en sjö jag inte har sett förut i Mälaren. Våghöjden låg på över 2 m och det var riktigt spännande att dunka fram över topparna i 30 knop. Extra spännande blev det när jag då och då på klassiskt Anytecmanér dippade nosen i någon vågtopp och kaskader av iskallt vatten forsade över vindrutan. No worries, i den farten sköljer det över och jag sitter torr och fin, bara att vara noga med att hålla stumt på gasen så att förskeppet tömmer sig på vatten så fort som möjligt.

Hur som helst, uppdraget var tydligt, hitta stor gädda som kommmit in på grundvatten inför vintern. Jag hade drygt 5 grader i vattnet utanför vikarna, och ned mot 3 grader blankt inne i vikar och marer. Inte optimalt på pappret men what the heck. Det visade sig att det alls icke stod några gäddor på de grunda fläckar som normalt håller grov fisk så här års. Däremot stod dom utanför på 2-3 meters djup. Jag tror inte att Mälaren har haft samma extremt låga vattenstånd som Saltsjön i höst, så jag gissar att de står utanför vinterhaken pga att allt är senare sett till den varma hösten. Ja ja, hur som helst så steg det en fin gädda och klippte min rödsvarta Svartzonker McTail ganska nära båten, en bra bit efter det att jag mentalt hade “gett upp” kastet och mest bara ville ha in betet till båten för att ånyo precisionsbomba strandkanten där jag trodde att dom stod. Efter en ganska kort men intensiv fight kunde jag tryggt håva fisken som vägde in på retfulla  5,95 kg. Efter smidig returnering (och en mkt osmidig fotografering, självavbildning med iPhone med arga fiskar och stelfrusna händer är f_ing far from easy…) tog jag några fler kast på samma ställe men utan resultat. Jag gick vidare till plan B som är ett ännu grundare flak i samma mar, där det nästan alltid står ett par arga gäddhannar och försöker tillskansa sig smooth läge inför vårens kuttrasju. Nu var det så grunt att inte ens McTailen funkade. På med en Buster Jerk redtiger shallow och jerka uppåt. Mycket riktigt, smack pang så satt den en tvåkilos supersur gäddgubbe. Vem kan klandra honom förresten, ponera att du själv väntar på din drömdate när någon plötsligt rycker in ett ankare i käften på dig och drar ned dig i vattnet.. Returneringen gick dock smidigt och förhoppningsvis kan han utnyttja sina ärr till bragging rights i vår.

Det blev inte mer och tiden räckte inte riktigt till för att prova nya ställen så det var bara att vända stäven hemåt. Grov sjö i medvind är fruktansvärt skönt i min båt, längden, tyngden och den skarpa v-bottnen gör att man nästan i slow motion kan segla fram i långa eleganta flygturer över vågtopparna utan några slag eller smällar. I like! Nu får Kung Bore avgöra om det blir fler båtfisken i år eller ej, båten ligger ju i året runt så är det bara isfritt finns det chans. Dom stora simmar fortfarande där ute!

 

 

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player