Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Braksuccé på is med ett dussin gäddor

Posted on | January 16, 2010 | 3 Comments

Idag var det dags för sonens första ismete någonsin. Ja hans första isfiske punkt för att vara exakt. Dagen var bestämd med goda vännerna Mattias och Micke sedan ett tag tillbaka, och varje kväll de senaste veckorna har jag somnat in till mantrat “det är ok om han börjar frysa och blir uttråkad efter en kvart, då åker vi hem och pappa ska inte bli sur…”. Men idag skulle visa sig den bli dag som trotsade och vida överträffade alla förväntningar!

Klicka här för att se FLER BILDER  från dagen på Flickr

Termometern på balkongen visade imorse på synnerligen humana -3 grader. Bortblåst var den senaste månadens märgbitande iskyla. Plus i kanten där O högre makter! Väl framme vid “gäddsjön” uppvisade såväl fäder som söner en spänd förväntan. Sönerna över att det kanske trots allt gick att fånga någon fisk i sjön. Fäderna över en medfödd och svår fiskeabstinens i ohelig allians med febrig oro över att våra rara avkommors ännu ej fullt utvecklade tålamod skulle sätta käppar i hjulen för ett fint fiske. Vi äntrade isen med full packning, killarna på snowracers och vi med ryggsäckar till brädden laddade med termosar, korv, kakor och bullar.

Efter en sådär 5 minuters promenad i en galet vacker vintermiljö, blickandes mot den prick på andra sidan som vi visste var Micke, redan borrandes hål, fryser vi till. Micke borrar inte längre, han löper sådär vigt och vackert som bara överklädda vuxna män på hala isar kan löpa. Fisk! Nu är jag och Mattias redan i ett svårt tunnelseende och springer även vi mot Micke. Någonstans halvvägs kommer vi väl på ungefär samtidigt att vi nog hade barn med oss. Ja ja, de springer bakom oss och torde väl komma fram så småningom de också…

Fisken kom upp, en vacker mindre gädda. Barnen strålade när de kom fram och fick se beviset på att vi var där för att fiska, inget annat! Dagen avlöpte helt perfekt, våra kollektiva förväntningar kom på skam ordentligt. Killarna lekte, inspekterade mörtar, provborrade hål och hann med att bygga ett café i en vass. Vipporna fällde med jämna mellanrum och det var inga dötider att tala om. Våra fullproppade fikaryggsäckar fungerade som en utmärkt sockerbuffé vilket höll humöret på topp i över 4 timmar! Att gäddorna var både pigga och huggvilliga hjälpte såklart småkillarna att hålla humöret uppe. Hela 12 fina gäddor kom det upp, och vi tappade ytterligare 3 i iskanten, varav en var tämligen välväxt. Samtliga fiskar var riktigt fina, den minsta vägde kanske runt 2 kg (vi vägde ingen utan uppskattade bara i dubbel bemärkelse) och de flesta låg mellan 4-6 kg!

När jag och sonen till slut bestämde oss för att åka hem till mamma och lillebror hade det inte hänt ngt på kanske 30 minuter. Mer än att en väldig men snäll Leonberger kom och åt upp vår barkbåt, brakade en huggperiod loss igen. Först spjängade en vippa just i vasskanten upp och vi rusade dit allesamans. Fisk! Just när Micke krokat den smällde en vippa längst bort upp. Jag rusade dit och krokade fisken. Då flänger en vippa mitt emellan oss upp! Vi som redan fajtas med varsin fisk kommenderar dit sonen (snart 4 år) som lyckas få tag i spöt och faktiskt kroka sin fisk! Min satte kroken i kanten på borrhålet och lyckades skaka sig loss. Jag älgade (mycket vigt och elegant givetvis) över till sonen som med skräckblandad förtjusning stod med bred benföring och bände i gäddan. Han lyckades faktiskt drilla upp den helt själv till slut, jag behövde bara rikta tafsen lite i hålet sista biten men det var hans fisk! Mycket stor upplevelse då det var hans allra första gädda. Micke bärgade snabbt och säkert sin fisk som det isproffs han är, och efter en snabb fotosejour returnerades alla fiskar (hela dagen för övrigt) och jag kunde dra en mycket trött men enastående glad liten kille på snowracern hela vägen över sjön tillbaka till bilen.

Jag tror inte ens jag hann få på mig säkerhetsbältet i bilen innan lillen somnade in tvärt. På det hela taget blev det till en underbart härlig fiskedag på isen. Inte som vi hade trott, där kakor och bullar skulle köpa oss 20 till 30 minuters frisk luft med barnen, utan en fullfjädrad fiskedag inklusive mycket lek, fika och skoj. Tack för det alla som var med, en oförglömlig upplevelse för de små och helt säkert en riktig hästkur mot fiskesuget vi större lider av.

Comments

3 Responses to “Braksuccé på is med ett dussin gäddor”

 1. Nicka
  January 16th, 2010 @ 22:38

  Grymt. Så ska en isvinter tacklas.

 2. Birger
  January 17th, 2010 @ 21:53

  Jättekul läsning! Att få till det med barn på fiske är höjden av lycka!

 3. Angelika Dilschmann
  January 18th, 2010 @ 13:56

  Wow!!! Och de fina bilderna har verkligen fångat stämningen…

Leave a Reply

 • categories

 • RSS snapsearch on other blogs about me

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • Get Adobe Flash player