Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Brev från gäddkolonin

Posted on | April 10, 2010 | 1 Comment

Jag har varit med om något stort. Jag har fått uppleva ett av dom absolut klokaste sätten att spendera tid på. Tvivelsutan. Jag har varit på gäddkollo för gamla unga män. Ok, här är receptet: Ta ett gäng fullständigt galna, men ändå sjukt trevliga och grymt kompetenta gäddfiskare. Hyr lite svårt sköna bostäder vid grymma fiskevatten under två veckor. Låt sedan dårarna rulla in och ut som dom kommer. Luckor i planen? Alls icke, det är vattentätt enär det allra mesta i livet löser sig!

Den största eloge till herrarna Jenk och Gös-Jonas som ligger bakom detta tilltag! Långt fler är inblandade såklart men det krävs lite action dudes för att sätta bollen i rullning. Nåväl. Vissa lyckligt lottade kolonister hade förmånen att få vara med bägge veckorna. Det innebär att de fick fiska på sjukt många olika platser då boendet var uppdelat på en vecka per plats samt att alla medhavda båtar var trailade. Det innebär också att de fick tillfälle att umgås med flest dårar, nya som välkända. Det innebär högst troligt också att de nu på måndag behöver lägga in sig på akut dialys, men det är en annan historia. Själv lyckades jag brotta loss tre fiskedagar ur kalendern, vilket i mitt fall är att betrakta som en stor framgång. (Fler bilder på FlickR)

Dag 1 – Iiiiiiis

Första dagen hade jag det stora nöjet att få följa med Kalle och Christer i deras eminent inlånade båt. Detta var också första dagen på det andra boendet, vilket innebar att jag var först på plats av alla. Min första insats var att inspektera sjösättningsrampen. Jag hittade ingen första svängen. Andra kollen upptäckte jag att den lokale snöröjaren roat sig med att baxa upp 15 kubik snö/stenmos just på rampen. Trevligt. Som tur var hittade vi en miniramp en liten bit bort där vi fick “ägaren” att upplåta den till oss mot att vi öste hans eka. Billigt. Väl ute på vattnet styrde vi stumt mot den vik vi redan på kortet identifierat som segerplatsen. Vi fick vända tvärt eftersom det låg tjock is redan halvvägs dit. Lite samma visa var det i samtliga på pappret heta ställen. Liiite tidigt ute med andra ord. Nåväl, vi jagade av de ställen där vi kunde få ner grejerna i vattnet, men dagen förblev fisklös. Nästan alla bra spots var väl täckta av is. (Trots att Gös-Jonas & Co stod för en bragd när de beväpnade med Jonas Buster Magnum agerade isbrytare och fräste upp halva skärgården i ett försök att bereda plats för våra sköna beten.) Alls icke tröstlös dag dock eftersom sällskapet i båten var grymt bra och man vet ju aldrig när det kan kliva på en 15+. (Fler bilder på FlickR)

Dag 2 – Söderut mot öppna vatten och trinda grisar!

Man är väl inte sämre funtad än att man kan lära sig av sina misstag. Dag två styrde vi trailerekipaget söderut en sådär 8 mil i jakten på mer öppet vatten. De aktuella vattnen var helt nya för mig och Christer (Kalle var tyvärr tvungen att åka hem kvällen innan) men vi hade en hel del tips och tricks i bagaget från de övriga dårarna. Det började vansinnigt spännande. Vi såg en till synes idealisk vik och styrde kosan inåt. Väl vid inloppet såg vi att inre delen av viken var täckt av is, men de yttre delarna såg fina ut även de, så vi började dänga. Inte ett pet, trots att det kändes helt rätt. Medan vi fiskade släppte isen i stora sjok, och tack vare en lätt frånlandsbris var hela viken ren från is inom en timme. Galet häftigt, vi visste att vi garanterat var först att fiska där! Men hur jungfrueligt det än tedde sig hade vi inte så mycket som en stöt på våra beten. Vi jagade vidare längs kusten, men trenden hängde med. Vi var låååångt inne i gyttriga vikar, vi var längst ute i havsbandet bland kobbar och skär. Vi hann även med att röja runt ganska friskt i mellanskärgården. Vansinnigt vacker skärgård, men helt klart ett trögt fiske. De hetaste händelserna var väl ett bommat hugg för mig, en självdöd gös som seglade belly-up och lockade till sig måsar samt ett mycket misstänkt “moln” under båten inne i en lerig vik (En klockren klass-3 kontakt som dessutom kan ha varit ett påbörjat men avbrutet uppsåtligt följe..).

Dag 3 – Fisk i massor men något är fel…

Det konstiga med fiske är att ju mer man kan misströsta, desto snabbare övergår det stulna modet i revanschlusta. Dag tre var vi unstoppable på väg till vattnet!. Logistiska förutsättningar gjorde att jag denna dag bytte båt till KG?s eminenta gäddräser. Tillsammans med skipper KG?, Johan@ och min gamle vän och kollega Nicka skulle rekord efter rekord putsas. Nu hade vi dessutom haft två varma dagar utan nattfrost, så vi var ganska säkra på att isen skulle ha gått på alla viktiga platser. Väl framme och sjösatta fräste vi rakt in i en sjukt het vik. På samtliga kvadratmeter kunde KG? och Johan@ dessutom förkunna att “här har vi tagit många fiskar. Stora fiskar”. Jag tror vi fick ihop det till flera tusen fiskar de hade tagit där för bara ett år sedan. Haussat med andra ord. Men jag ska inte påstå att de far med osanning, sett till hur vattnet såg ut kunde det mycket väl stämma, om de bara hade kunnat fiska ;) Hur som helst, vi började längst inne i viken för att jobba oss utåt (Patenterad metod, Johan@ äger alla rättigheter för övrigt). Vi hade en följare! Och en till! Hmmm. Inom kanske 5 minuter hade vi sett runt 20 “följare”. Efter ytterligare 20 minuter och löjeväckande antal synliga gäddor under båten stod det helt klart. Gäddorna hade inlett sina lekbestyr och var inte ett dugg intresserade av att varken äta eller attackera våra beten. Galet. Is ena dagen, islossning nästa och lek den tredje… Svårt tajma under sådana förutsättningar… Att dessutom finna att alla fiskar verkade vara i lek-mode var också lite nytt, normalt brukar alltid några kunna smälla på även under leken. Ja ja, vi jobbade oss utåt ur viken, och vidare i den soliga skärgården. Till slut hittade vi en liten stenig kant utanför en annan vik där först Johan@ fick tag i en huggvillig fisk på knappa 90 cm. En extremt välkonditionerad och smällfet gäddmadame. Äntligen, båtmotivationen skruvades upp på 10 på en mikrosekund. Inte långt senare skräller KG? med att nypa på en något större fisk med sin Fluffer (Mangeboys gummibete) och lyckan var total. Äntligen en fläck med huggvillig fisk! Tyvärr uteblev den väntade huggsexan, fler fiskar fick vi inte där trots enträgna drifter (galant dirigerade av kaptenens frontmonterade elmotor btw, måste-ha på den!) Jag skulle åka tillbaka till Stockholm så jag blev artigt ilandsatt vid femsnåret, varvid de andra körde vidare in i solnedgången i bästa John Wayne manér. (Fler bilder på FlickR)

Och allt det andra då?

Ja det var ju just det. Det sjukt sköna med detta gäddkollo är att jag inte ens är tyngd av att gå helt lottlös efter tre fiskedagar. Det var så fantastiskt kul att få umgås med likasinnade, och eftersom samtliga deltagare fiskar även när de inte är på kollo tror jag alla håller med om att det är det sociala som är nöten. På Pensionat Gäddslem fanns alla nödvändiga utensilier för framgångsrik tidsförpassning. Pingisbord, darttavla, pokerbord, grill, väl tilltaget dryckesförråd och som sagt en lika vansinnig som underbar samling dårar. Jag kom som en vinnarfigur i pingis (baserat helt på de rundpingismatcher jag vann på högstadiet), jag åkte som en slagen hjälte, krossad av Ivan aka FishPimp i tre set. Jag skyller på den sena timmen och relativt höga promillehalten, men det hjälper inte mot mardrömmarna. Jag kom också som en inte helt oäven pokerspelare, men fick även där se mig slagen av Atomkrull med flera. Jag kom i och för sig ned med en föreställning att Dart enbart duger som nöjaktigt tidsfördriv för tandlösa alkoholiserade britter på a-kassa, men pga en oerhörd talang betraktar jag nu Dart som sporternas sport, kvintessensen av idrott och förfinad prestation.

På det hela taget var det tre fantastiska dagar, där den stora behållningen var att få träffa nya och bekanta fejjor. Stort tack alla, ingen glömd även om några är nämnda. Jag hoppas innerligt att ni skramlar ihop lust att göra något liknande igen, jag kommer att göra allt som står i min makt för att komma loss och vara med om eländet en gång till! (Fler bilder på FlickR)

Stort tack alla, speciellt GJ & Jenk! / .las

Comments

One Response to “Brev från gäddkolonin”

  1. Nicka
    April 11th, 2010 @ 11:26

    Grymt. Just så där är det/var det. :)

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player