Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Ett märkligare Sverige, Amen!

Posted on | August 10, 2010 | No Comments

Annonsen nedan tvingar sig kvar i min hjärna. Ofta en hett eftertraktad effekt hos annonsmakarna. Men i just detta fall är jag inte säker på att jag följer den tankebana de avsett. (KDs logo ligger redan bra på min awareness, liksom de flesta andra regerande partiers, så denna banala effekt kan ju knappast vara syftet).

Frågan som maler i mig är: -“Vad påbjudes egentligen, och av vem?” Mina första associationer avfärdar jag lika självklart som det är självklart att de inte ens klarar cutten i detta blogginlägg. Varför ser Göran Hägglund så arg ut? Finns det fler personer i hans parti än just Göran Hägglund? Ska jag rösta på Göran eller på KD? Jag är utrustad med ett associations-set kring kristendomen som gör att min intuitiva tolkning av budskapet blir att Göran och hans partikamrater hedrar den kristna grundtron att människan står höjd över djuren och därför har rätt att göra med djuren som man önskar. Jag förstår ju på ett logiskt plan att detta inte alls är någon planerad andemening med annonsen. Men jag kan ändå inte frigöra mig från obehaget av att se en kristen högerman stirra argt på ett utrotningshotat djur. Högst obehagligt.

Jag vänder mig till den enda sanningen Resume för mer information i deras artikel om KDs kampanj. Där redogörs för den iofs hedervärda tankegången att man önskar stävja den “djungelns lag” som råder i samhället. Sedan kan jag tycka att det är magplask att dramatisera det genom att låta olika djur symbolisera de egenskaper man avser. Magplask just därför att KD är sändaren. Jag själv är av den uppfattningen att de flesta beteenden som är skadliga för oss och vår värld återfinns enbart hos oss människor, och aldrig hos djuren. Men då vi enligt KD är en särart i ekosystemet låter man djuren klä skott för eländet. Och vad gör Gud Fader med oönskade varelser?

Dagens Medias artikel tycks vara skriven på samma release och röjer heller inga spår av en post-release kontakt med källan. I deras artikel framgår att det handlar om en “ideologisk kampanj” och att fabeldjurens oattraktiva egenskaper torde vara väl kända för de flesta. Oddset på att KD skulle köra icke ideologiska budskap? Någon? Vad jag är mindre säker på, och faktiskt skulle vara extremt road av att veta, är hur stor andel av de potentiella väljarna som ser arketypiska beteenden kopplade till djuren, versavi hur många som ser skrämda/arga vilda djur? Vilken blir effekten om tillräckligt många ser skrämda djur, och inte oönskade beteenden som ska förvisas ur Eden? När partiet Hägglund dessutom ger dem sitt onda öga på ett nästan Alfskt strängt sätt?

I ärlighentens namn ska ju nu sägas, om det undgått dig, att jag själv inte ingår i målgruppen för KDs kommunikation. Av idelogiska skäl. Men jag gissar att denna kampanj kommer att sätta ljuset på helt andra fabler än de Hägglund & Co avser. Vår kära folkhälsomininster Maria Larsson, partikamrat med Göran, är ju till exempel medförfattare till fabeln om spelmonopolet som verkar för att skydda oss Svenskar från negativa effekter av spel om pengar. Om de aktuella kampanjfablerna är lika illa underbyggda som Maria Larssons fabel är jag rädd att denna kampanj skickar Göran & Co rätt ut ur både regering och riksdag, kanske till förmån för andra små nya partier vars fabler är så skrämmande för mig att jag inte ens törs associera vidare på dem.

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player