Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Expert – Reklam som förpliktigar

Posted on | December 18, 2009 | No Comments

Snabbanalys av Expert, en varumärkesposition, en kampanj, en affärsidé  och en potentiell perfect match mellan varumärke och sociala kanaler.

De flesta av er har nog sett elektronikkedjan Experts senaste TV-kampanj. Jag tror och hoppas att det handlar om mer än bara en kampanj, snarare en position och ett löfte över tiden. Jag har den största respekt för personerna bakom kampanjen (Hej Johan, god jul), och tänkte här kort orera om den potential som finns i sådan reklam som blir till kunderbjudande, och riskerna med den.

“Vi är vad vi heter” har ju länge varit Experts position. De befinner sig i en mycket tuff och extremt konkurrensutsatt sektor. En sektor där det är svårt att konkurrera på produkt, och där pris är det helt dominerande konkurrensmedlet… Utan att vara expert på just Expert ter det sig ofrånkomligt att de väljer en kunskapsbaserad position, där varumärkeslöftet handlar om att vara den gode rådgivaren till kunden och lotsa denne genom den svåra och föränderliga tekniska världen Innan, under och efter köp nota bene.

Vad är reklam och vad är affär i det här fallet? Om den aktuella filmen bara är reklam kommer de att få det mycket tufft. Den position de har valt är helt beroende av att hela verksamheten genomsyras av en ambition att hjälpa kunden!, Det måste starta hos VD och sedan vara det dagliga mantrat i allt organisationen gör, i alla led. -Varför?

  1. Därför att positionen rådgivning i sig inte är någon knockout-slägga versavi pris i denna sektorn (Där Onoff, Siba, Elgiganten och Mediamarkt valt prislinjen även om de kastar in lite “hjälp” i reklamen). Andelen konsumenter som värderar rådgivning SÅ PASS HÖGT att de blir ointresserade av pris är sannolikt för låg. Sedan kan jag anta att det finns ett eller flera segment som värderar rådgivning relativt högt, men där det vägs mot pris.
  2. Därför att det löfte reklamen ger måste hämtas hem i hela kedjan, från köpimpuls till butiksbesök och eftermarknad och support. Om Expert skulle brista någonstans i denna kedja faller hela differentieringen av varumärket och mervärdet för kunden. Märk väl att en kampanj av detta slag aldrig får ses som en kampanj, det måste vara en långsiktig ambition.

Så, att utlova god rådgivning är alltså ingenting man som varumärke “bara bör säga”, man måste göra. Och man måste göra det hela tiden, överallt. Så nu över till lite reflektioner kring kanalval. Vilka kanaler står till buds? Alla. Vilka kanaler kan vara särskilt kloka eller effektiva för ett rikstäckande konsumentvarumärke som har förmånen att erbjuda båse sällanköpsvaror som varor med högre köpfrekvens? Mitt svar blir entydligt SOCIALA MEDIER. Här har Expert ett gyllene tillfälle att etablera en stor mängd kontaktytor mot marknaden för att kunna leva ut varumärkespersonligheten i kundernas verklighet. Inför köp, under köp och efter köp. För att inte tala om möjligheten att utnyttja kundernas egen kraft, i att lyssna på vad de verkligen tycker och tänker om Expert/branschen, i att låta kunderna själva bistå med råd, tankar och tips kopplade till Expert eller dess produkter.

Jag kan inte komma på så många Svenska varumärken som har lika stor potential i sociala medier som just Expert under deras rådande kommunikationsplattform. Jag kan heller inte komma på något reklamkoncept som ställer lika höga krav på kunden som detta. Liksom i fallet med reklamen bygger en satsning på sociala medier helt och hållet på ett hundraprocentigt commitment från Experts sida. Och det bygger på en trygghet i att våga exponera sig, for good and for worse.

Jag har snabbsökt efter Expert på Twitter, Facebook mm men inte hittat ngt (relevant). Jag antar att det fortfarande är svårt att komma som reklambyrå och styra upp kundens hela affär, det har jag all respekt för. Jag kan bara hoppas för experts skull att de förmår förvalta och upprätthålla den kraftfulla men utmanande position de slagit in på. Om de förmår att leverera på positionen hela vägen står de väl rustade att möte den benhårda konkurrensen. Men de får aldrig vika av från sin inslagna väg, inte ens en tum.

God jul och gott nytt år allihopa, och stort grattis till Johan & Co på Volt till att både ha fått en spännande kund och till att ha sålt in ett potentiellt superstarkt koncept.

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player