Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Fiskeräser – Uppgradering del 1

Posted on | May 18, 2010 | 2 Comments


Äntligen har jag fått tid (tummen ur…) att montera de nya spöhållarna jag låtit tillverka efter eget recept. Var lite orolig för utrymme/passform eftersom jag var mycket noga med att försöka placera dem midskepps så långt bak som möjligt på det förliga grabbräcket. Detta för att inkräkta minimalt på “kast/strikezonerna” i aktern och på förtofterna. Det enda som är mer irriterande än att sätta ett übermothugg rakt in i klingan på ett stående spö är att kapa topparna på två stående spön i utkastet. Eftersom hållarnas  grundkonstruktion kräver att insexskruvarna som håller klämman skruvas i inifrån var det på håret att utrymmet mellan pulpeterna och skruvskallen räckte. Men det höll.

Jag var också lite orolig för att hållarna, och främst de lodräta rören och sedermera isatta rullar och vevar, skulle sticka ut utanför friborden, vilket hade varit bökigt i slussen då jag hade fått ta ur stickorna ur hållarna varje slussning. Men Anytec är i sanning grova grejer, relingen och avbärarlisten är så pass breda att jag inte behöver ta ur grejerna i slussen eller ens säkra upp med en klotfender.

Varför allt detta meck kanske du undrar nu? För att det är skoj såklart. Men också för att grabbräcket på Anytec (utom på 522:an/530:an) är 40 mm i diameter. Nästan alla andra grabbräcken på marknaden är 25 mm vilket gör att inga standardspöhållare passar. Plus att det inte enkelt går att sätta hållare bak eller på targabågen pga olika konstruktionsdetaljer.

Well, nu är de på och jag ska snart provtrycka dem i action. Jag är fortfarande lite orolig för hållfastheten då svetsfogen mellan tub och platta är oroväckande klen. Med riggade spön i 50 knop och kanske lite galna vågor kan det nog bli ganska stora påfrestningar på klämman. Ja ja, det ger sig. Om de funkar bra och plats finns ska jag låta göra två till singel-hållare så jag har tre på varje sida. Då kan man ju faktiskt använda båten till seriöst fiske även med tre fiskande ombord. Nästa steg blir att montera två fasta strålkastare på targabågen, samt skaffa en tredje handhållen som jag kan svepa snabbt med vid behov. Jag har hittat ett par megasköna lyktor som enligt uppgift ska klara ett ge läsljus på 800 meter i beckmörker. Det kanske inte låter så mycket men de allra flesta extralysen för  bilar klarar inte läsljustestet på mer än drygt 200 meter. Varde ljus :) Men det tar vi senare i sommar när de ljusa nätterna är ett minne blott…


Comments

2 Responses to “Fiskeräser – Uppgradering del 1”

 1. Stefan
  February 16th, 2011 @ 06:19

  Hej
  Jag har själv letat efter spöhållare till min 622 spd men inte hittat några. Var har du tillverkat dina?

  Mvh Stefan

 2. dilschmann
  February 16th, 2011 @ 20:29

  Hejsan. Jag hittade en kille som gjorde mina efter mått och önskemål. Maila mig så skickar jag dig hans kontaktuppgifter, du hittar min mail under "Kontakt".

Leave a Reply

 • categories

 • RSS snapsearch on other blogs about me

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • Get Adobe Flash player