Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Med junior på fisketävling

Posted on | June 18, 2010 | No Comments


Igår anordnade Micke Boettge på Sportfiskeboden i Viggbyholm årets första fisketävling för barn. Jag hade några dagar innan lanserat idén för junior som blev mäkta fascinerad och sugen (exvis vet alla på dagis inkl vikarierna att han ska på fisketävling..). Så igår efter jobbet packade vi med oss byskt med fika och godis (substitut för outvecklat tålamod) och styrde båten upp mot Stora Värtan. Beväpnade med metspö och mask sällade vi oss sedan till ca 20 andra barn av varierande ålder som under Mickes pedagogiska vingar informerades om hur det hela skulle gå till. En röd tråd var catch and release om än på lekfullt sätt, och om man inte ville äta sin fisk såklart. Så snart startskottet gått rusade alla ungar ned till de bryggmetrar som de tyckte såg hetast ut, efter älgade jag och andra föräldrar vilt fäktandes med matsäcksryggor, håvar, maskburkar och annat.  

Upplägget var enkelt, fiska lite som du vill i två timmar och ropa på funktionär om du får fisk så kan de väga och notera. Jag hade dagen till ära valt mete som disciplin till junior för att undvika stress. Junior som råkar vara en synnerligen erfaren metare för att vara 4 år nötte på bra. Först hann han iofs dissa en rigg jag hade tacklat upp med ett bra stort pennflöte som passade den ganska starka vinden. Jr ville ha rödvitt bullflöte och därmed basta. Inga problem, vi bytte sticka och nötte på. Men det bidde liksom inga napp. Vi fräste på mellan en massa olika ställen, och det nappade friskt överallt runt omkring oss. Bullpauser och godisätande höll faktiskt humöret uppe trots det sega fisket för vår del. Ett napp fick jr som tyvärr just då tittade åt ett annat håll, så fisken missades trots att flötet tjoffade ned en dryg halvmeter under vattnet. Nästa session av otur kom då jag skulle hjälpa honom att pricka en liten vassrugge en bit ut från stenstranden. Knappt hade flötet landat förrän en fet mört slök masken och jag krokade och drog upp. Varför kunde det nappet inte ha kommit under de 99,9% av fiskeminutrarna då junior faktiskt själv höll i spöt?

Ja ja, sådant är det ju nu fisket, och jr är ju van att dra borrar, mörtar och braxar på löpande band på landet, så jag tror mest han var förvånad över att det inte nappade. Efter dryga två timmars power-metande gick slutsignalen och det blev prisutdelning. Alla barn som fått fisk fick priser, de som endast hade haft napp fick nappriser. De som inte fåt vare sig fisk eller napp fick nog säkert priser de också. Glädje, stolthet och spänning lyste i barnens ansikten när de vördnadsfullt beglodde prisbordet som tömdes i takt med att pristagarna ropades upp och fick välja pris.

Min lille kille, som vi det laget var dryga 3 timmar över sin ordinarie läggtid var hyfsat stukad av trötthet och sockerrush, så när han fick en jigg i nappris var det nog precis lagom och bra. Han somnade för övrigt som en stock (sittandes på knä bak och fram med hakan på ryggstödet i båtstolen i 40 knop…) på vägen hem. Tur kanske att han missade den eskort jag fick av sjöassistans resp andra inhyrda legoknektar både ut och hem mellan Nacka Strand och Danvikstullskanalen, tydligen ser min båt mycket misstänkt ut för de som håller sessan & co trygga nu under bröllopet.

ETT STORT TACK OCH EN STOR ELOGE TILL MICKE & SPORTFISKEBODEN för att ni genomför evenemang som dessa med stort hjärta och inlevelse. Jag hoppas vi får anledning att ses på fler liknande event, vare sig jr går i fars fotspår och blir fiskenerd beyond reason eller om vi bara kommer för en mysig fikapaus i livet. Well done :)

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player