Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Förhandsanalys av Anytecs nya 750 SPD

Posted on | February 7, 2011 | No Comments

Anytec ändrar inte sina modeller särskilt ofta, vilket på samma vis som i bilbranschen betyder stabila andrahandsvärden, och oftast är en direkt konsekvens av välritade och beprövade båtar. Till i år har det dock skett några intressanta förändringar på min modell, 750 SPD. För mig som sportfiskare och året-runt skeppare är följande två detaljer intressantast. Pulpiten är framflyttad 45 cm och targabågen har en ny utformning.

Dessa två nyheter är i grunden positiva och tecken på en medveten fokusering på ett segment som vill åka fort och skyddat, men kanske inte så sent eller tidigt på säsongen. Själv använder jag båten för sportfiske, väl medveten om att jag är knäpp som har just en sådan båt, och att jag på intet sätt utgör målgruppen. Icke desto ty följer här mina snabba tankar om de förändringar jag kan se, men ännu ej upplevt till sjöss nota bene.

Framflyttad pulpet. Detta framstår som den smartaste förbättringen. Effekten utrymmesmässigt blir att akterutrymmet blir betydligt generösare att umgås och röra sig i, samtidigt som fördäcket fortfarande har mer plats och yta än man någonsin behöver i en båt av den här typen. Skrovets egenskaper i sjön borde också förbättras, speciellt med tanke på att många båtägare hänger på väldigt effektstarka och tunga motorer på dessa båtar. Med så tunga maskiner i aktern kan båten lätt bli lite hoppig i sjön om man trimmar ut, speciellt om lasten/passagerarna sitter i aktern. En nackdel skulle kunna vara en marginellt minskad toppfart då den mer förliga viktdistributionen gör att man inte kan trimma upp lika mycket av skrovet ur vattnet. Men det borde som sagt vara marginellt, och väger jag det mot fördelen av en lugnare gång är det en enkel vinst för den nya designen. Att tvingas offra ett par tre knop kan man väl leva med, så länge man inte tvingas ned mot 45-knopzonen…

Framflyttad pulpet
+ Bättre disponering av utrymmet i båten, generösre akterutrymme
+ Bättre viktfördelning, lugnare gång
– Något minskad toppfart

Förändrad Targabåge. Av bilderna att döma är det primärt två förändringar som gjorts. Targabågen har flyttats fram närmare vindrutornas aktre slut, och hela bågen verkar ha växt rejält på höjden. Just höjden kan ha flera funktionella motiv. För den som vill montera radar är det inte så skoj att få radarbränna i nacken, och om du vill sätta på belysning är det bra att få upp ljuskäglan från cockpit och förskepp. Att Anytec valt att placera bågen mer förligt, närmare pulpeten, förstår jag inte riktigt. Kanske ska det ge en mer skyddad/ombonad känsla? Kanske är det ett måste för att få ett kapell med ståhöjd givet belastningen som följer på att köra uppcabbat i 40-50 knop? En ny kapellösning är nämligen också en konsekvens av den nya targabågen, där det faktiskt ser ut som att man kan stå, medan man på min båt måste huka sig.

Men det tycks också finnas några synbara nackdelar med nyheten. För mig som sportfiskare är den största nackdelen att kastplatserna i aktern helt försvunnit (jämför med bilden på min båt nederst). Jag brukar stå på akre toften eller durken och hantera spöet mellan targabågen och vindrutorna. Där finns det gott om plats att både kasta, sätta vansinnesmothugg och drilla och landa fisk. På nya båten ser det ut som att man alls inte kan agera mellan targabåge och rutor, och bakom targabågen verkar det inte som att man kan stå. Superminus med andra ord, men så är jag ju heller inte i målgruppen helt och fullt. I min båt tar jag lätt tre fiskande, fyra går det med. I nya båten är det jämnt skägg att få plats med tre, då får en stå på det minimala fördäcket och vingla, inte helt lämpligt under decemberfisket utskärs alla gånger… En annan lite dum konstruktion ser ut att vara kapellet. Ett klassiskt problem med 750:an har varit att extraljus monterade på targabågen skjuter rätt in i kapellet tack vare de höga bågarna. Nya targabågen skulle kunna råda bot på det, men på bilderna ser det ut som att hela kapellet följt med uppåt, inklusive bågarna. Det är iofs svårt att avgöra bara på en bild, men det ser ut som att ljuskäglan inte kan hamna i vattnet på ett par kilometer när, om den ska över kapellet. Synd. Jag använder min båt året om, och skulle således uppskatta att kunna köra med kapellet uppe även i mörker. Med kapellet nere borde dock den högre bågen göra det enklare att få ljuset att skjuta över cockpit och fördäck.

Förändrad targabåge
+ Bättre höjd för placering av ljus, radar, VHF, värmekamera mm
+ Generösare höjd under kapellet
+ Enklare komma till/från badstege/plattform för svårrörliga
– Omöjliggör fiske från aktern! (hur driftjustera ensam?..)
– Fortfarande svårt montera belysning över kapellet
– Fult? Mkt subjektivt förstås men sådan är jag.

Kul att Anytec vidareutvecklar båten i varje fall. Så länge jag fiskar kan jag inte byta upp mig, men  vad gör det. Jag ser fram emot att Anytec fixar en massa andra mindre konstruktionsmissar, förlig toftlucka som ej går att ställa upp, handtag till dörren som inte trillar av hela tiden, en tanklocksplacering som medger tankning utan att resa kapellet från liggande läge etc. Men dessa detaljer är högst hanterbara, speciellt som båten fortfarande går som X2000 över skummande svarta fjärdar när andra båtar ligger och guppar i sjönöd eller ger sina skeppare kotkompressioner på grund av lättare och flatare skrov. Jag fortsätter glatt att älska och anpassa min 750:a i min strävan att skapa den bästa och roligaste fiskemaskinen norr om eldslandet!


(Fotot ovan copyright Fishsson, övriga bilder copyright Anytec)

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player