Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Gäddslakten 2010, en oblodig historia

Posted on | October 20, 2010 | 1 Comment

I helgen som gick var det så dags för  den anrika tillställningen Gäddslakten, efter att ha fått förhinder de sista typ 5 åren… En relativt överdriven benämning på ett übertrevligt arr för övrigt. Förutsättningarna var nästan dom sämsta tänkbara. Kallras en knapp vecka innan, extremt lågvatten, minus fyra grader på morgnarna och en sträng nordanvind parat med sol utan moln. Men det blåste trots allt, inte mycket men ändå. Därav nästan sämst tänkbara förhållanden. Men nu är det ju så att fisket bara är en perfier del av en sjukt skön helg ute i skärgården. 41 andra galningar i ett oöverträffat värdskap av Johan Bertlid borgar för kvalitetstid helt oavsett väder och fiske.

Jag brände ut efter jobbet på fredagen, hann bli både synnerligen kallt om fingrarna och mörkt för ögat innan jag hade klämt kanholmsfjärden med ganska bra airtime sessions med Anytecen i den långa men ändå ganska höga sjö som 7 m/s nordan byggt upp över hela Kanan. Som tur var låg Johans hamn väl skyddad från den ganska hårda vinden, tur med tanke på att vi skulle förtöja ca 17 båtar på hans brygga. Inga problem. Galet trevlig kväll med käk, bastu, bad, poker och kanske någon pilsner… Morgonen efter var det uppstigning och invallning av mina två lottade gastar för dagen. Turligt nog återfanns mina dudes Marcus och Sundström inte bland de likhögar som representerade vinnarna av kvällspasset. Jag hade en sedan länge uttänkt game plan som byggde på att sticka inåt Värmdö/Ingarö för att på skyddade vatten jaga storgäddan nere i hålor och branter, bland brax och mindre ginklart vatten. Sagt och gjort, vi brände inåt och tog bara ett snabbt stopp där Sundström faktiskt nöp på en liten slips.

Väl inne på vattnet för dagen var det osannolikt dött. Jag hade stålsatt mig och var beredd på att lägga hela dagen på att böka runt med stora gummibeten nere i djupet, men mina garconer var inte rustade med samma sisu, de ville ha fisk… Så efter en snabb överläggning brände jag utåt igen, nu skulle vi jaga smågäddor i vasskanterna längst ut i skärgården. Igen… Jag har fiskat några gånger där ute förut och har en “garantivik” som aldrig har svikit. I normalt vattenstånd är det riktigt knöligt att ta sig fram inne på den steniga och megagrunda fladen, i helgens extremt låga vatten blev det riktigt spännande… Men vi kom fram i alla fall och mycket riktigt var det full action på det ca 3-4 dm djupa vattnet på sandbotten med tång, sten och glesvass längst in. Det var hugg och fast fisk i parti och minut, jag tror vi fick upp fem sex fiskar på stället. Nu när vi hade fått lite kläm på vilka slags hak som höll gädda letade vi systerhak i närheten och hade action på nästan varje stopp. Såklart inga storlekar men grabbsen var nöjda. Ja Marcus var seminöjd förstås efter att ha knäckt sitt spö, sedan slaktat C3:an på min reservsticka, men han agerade håvmästare med bravur. Alldeles för snabbt rann tiden ifrån oss, inställelse på Sandhamns Värdshus klockan 16 gällde. Så efter 9 bärgade fiskar, sex för mig och tre för Sundström, var det bara att packa ihop och tråckla sig ut ur minfältet igen. Det visade sig att det varit en trög dag för flera båtar, kanske drygt hälften hade blankat totalt. Vinnarna hade tagit drygt 19 kg gädda, hur många det var vet jag inte, ej heller minns jag vad vår totala vikt uppgick till, kanske hälften? Summa summarum var jag relativt nöjd med resultatet givet förutsättningarna. Hade vi följt min game plan kunde vi kanske lurat upp lite större fiskar långt in fram på eftermiddagen när vattnet värmdes upp, hade vi skitit i att åka inåt kunde vi helt säkert tagit minst det dubbla antalet ute i havsbandet.

Draget för dagen var (igen) Westins Jerk i svart/silver/pearl med röd buk. Jag gillar mindre beten långt ut i klart vatten, och den dova färgen passar ofta fint i klart vatten. Fast varför betet heter “jerk” begriper jag ju inte, ej heller varför tillverkaren envisas med att sätta på leksakskrokar och fjäderringar gjorda i tenn eller motsvarande. Ja ja, helgen var grymt kul, ett riktigt skönt gäng, solitt båtsällskap och ett som alltid oklanderligt värdskap av Johan, respekt! Tack och bock för en underbar helg, hoppas jag får anledning att göra om det nästa år :)

Comments

One Response to “Gäddslakten 2010, en oblodig historia”

  1. Ragnar
    October 21st, 2010 @ 04:05

    Bra dag:)

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player