Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Hav, jord, surströmming och vårsol!

Posted on | May 16, 2011 | No Comments

Det är inte bara moder natur som har mycket att stå i så här års. Även jag har haft fullt upp och en av alla konsekvenser blir att denna iofs rätt obetydliga blogg blir lidande. Jag ger mig på en summering. I takt med att isen släppte, innan värmen kom igång ordentligt blev det några fisketurer. En öringsjakt med Clé som bjöd på en pinfärsk iskall nordan vilket gjorde att allt varmvatten vi hittade låg i absolut spegelblankt lä. Där vinden drog på var det 5-6 grader kallare i vattnet. Ingen lätt uppgift med andra ord. Vi hade någon kontakt och såg en mindre (ig) brunöring vältra buken i ytan i ett lojt utfall mot Clés bete. Han fick även upp två gäddor som innan de röjde sin stamtavla gav lite fin puls. Grymt mysig lunch på ett skär i solen hann vi i alla fall med, samt att den gode Clé trakterade grillen med egenstoppad chorizo. Världsklass!

I takt med att värmen kom igång på allvar var det dags att ta tag i nästa projekt, att bruka jorden… Johanna har tagit lead på att göra ett ryck med det gamla trädgårdslandet på Vätö. Sagt och gjort, vi hyrde en jordfräs och körde igenom rötter och gammalt elände, och någon helg senare raidade vi Plantagen Bergianska på vägen ut. Utan att ha speciellt mycket koll på odlingens ädla konst, annat än ett rykande färskt exemplar av boken “Grönsaksodling” av Lena Israelsson i näven, körde vi ned både spade och fingrar i myllan. Myllan ska här förstås som den ler- och sandblandning vi upptäckte att vi hade att göra med. Ja ja, skam den som ger sig. Ett dygn senare hade vi efter bästa förmåga ploppat ned:

 • Potatis, två sorter (minns ej  vilka)
 • Rödbetor
 • Sockerärtor
 • Jordgubbar
 • Plocksallat
 • Rädisor
 • Persilja
 • Salvia
 • Gräslök

Nu är det bara att vänta och se. Vattenbrist lär vara det största hotet ett tag eftersom vi inte kan pyssla med grödorna speciellt frekvent, och när vi kan det har vi ingen vattenslang utan får kuta med kannor. Spännande!

I övrigt hann småkillarna med att bada, i alla fall femåringen, var väl i alla fall en 6-7 grader eller så i vattnet…

Nu i helgen var vi hos svärföräldrarna på Rådmansö och även om det inte var lika varmt var det skönt. Vi premiärmetade och det var fullt ös både på mask och abborrar! Jag har nog aldrig hittat lika många, långa och tjocka maskar på så kort tid förut, helt fenomenalt.Väl i vattnet hade maskarna inte en chans, abborrarna var på dom direkt och flötena var mer under än över vattenytan. Femåringen är ju redan ett rutinerat metesproffs och drog fina matabborrar på löpande band. Även braxarna var i stöten och vi lyckades få upp inte mindre än fyra fula braxar, varav junior drog upp tre. Pappa var inte lika begeistrad (avkrokningsansvarig), men höll givetvis god min inför sin glittrande och till lika delar förskräckte som stolte storfiskare. Tvååringen är inte riktigt lika fokuserad men lyckades ändå få upp sina första egna fiskar. Stort! Utöver den delikatess färsk abborre alltid utgör inmundigades även surströmming tillsammans med svärföräldrarna. En burk Borkbo som enligt uppgift hade gått över tiden två år mot en Röda Ulven som ännu inte hade passerat sitt bäst-före-datum. Borkbo vann. Femåringen hävdade att lukten var helt outhärdlig och sökte skydd under soffkuddarna med en klädnypa apterad på näsan. Sannolikt igen konstig eller osund reaktion…

Nu börjar det suga sjukt hårt i fisketarmen igen, rapporterna gör i allt stridare ström gällande att de gröna börjar bli på hugget igen efter sin time of sweet love making. Jag hoppas hinna med något pass innan den 28:e maj då det är dags för Trexgäddan i Furusund. Vi får se om tid finnes, hoppet är det sista som lämnar oss sägs det. Just ja, och så har jag skaffat MC igen. Hela 7 kw mullrar nu mellan benen på väg till och från jobbet. Inte till närmelsevis lika manligt som det är praktiskt, ska väl tilläggas.

Comments

Leave a Reply

 • categories

 • RSS snapsearch on other blogs about me

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • Get Adobe Flash player