Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Kallt men härligt förleksfiske

Posted on | April 6, 2014 | 2 Comments

Photo 2014-04-05 12 22 03I helgen var det premiär för båtfiske med Mattias & Micke uppe i vattnen kring Väddö. Vi hade hela lördagen på oss efter att ha kommit upp fredag kväll och hunnit med både att inviga Mattias nya vedeldade bastu (poäng på den!) och smörja kråset med en medhavd chili. Vädret lördag morgon var klart och kallt. De senaste dagarnas kalla nätter ihop med det mycket klara soliga vädret var ju ett orosmoment, men vi skullen få vind under dagen så vi hade hoppet uppe.

Väl Mattias Buster var satt i sjön kunde vi naturligtvis inte hålla oss under en helö transport utan puttade bara ut oss från bryggan och började kasta i bryggviken.. En hel vinters uppehåll gör konstiga saker med psyket hos en inbiten fiskare… Mattias drar på sin helt nyinköpta Buster Oliver Twist och våfflar ut den mot en vasskant. Tror ni inte karln får en gädda på första kastet? E arg liten hanne sitter fint krokad på Bustern. Men när Mattias sedan ska kroka av den i vattnet händer ngt märkligt, beteslåset på tafsen går upp, och gäddan simmar lojt iväg med en väldigt fin, blänkande och ny Buster i mungipan.. Jag hoppas verkligen att den får ordning på den detaljen och stöter bort betet snart, annars an det bli tjorvigt för honom att leka.. Mattias fick under dagen givetvis många nyfikna frågor på hans nya avkrokningsteknik från oss andra som inte praktiserar buy and release fullt ut än.

Ja ja, det hände inte mycket mer i bryggviken och vi satta av mot vårt första tilltänkta stopp, en djupare vik där vi kan leta både inne i de grundaste lekområdena och utåt djup och fjärdar i jakten på de gröna. Det var rätt kallt mellan kl 07 och 09, och på några hak hade isen lagt sig under natten så en smula begränsade blev vi i sökandet. Vi såg en del gädda i det klara vattnet, vi hade ngn följare och några kontakter. Tror vi fick upp en eller två slipsar i den viken också men det var helt klart lite trixigt att både hitta fisken och att få dom att hugga i det klara och kalla vattnet.

Efter ett par timmar gjorde vi en förflyttning till ett helt annat område, och nu hade solen värmt upp dagen en hel del, och om det beror på det eller på ngt annat vet jag inte, men nu började vi hitta huggvillig fisk. Inte så att det fanns över allt, men det räknar vi ju inte med så här års, utan som så ofta på förleksfisket handlade det om att hitta fläckar där vi kunde ha en massa kontakter, och sedan mycket letande efter nya fläckar.

Photo 2014-04-05 12 37 44

Micke med de kanske fetaste lunchmackorna någonsin. Rostbiff, ruccola, remouladsås, syltlök och rostad lök. 

Micke stod för en skön manöver då han plötsligt drog på en MG-spinnare, med knappa 2 grader i vattnet, och drog den rakt in i en stubbvass. Hugg på första kastet.. Sedan tog han två fiskar på spinnaren, och vi blev ödmjuka inför att man inte vet spå mycket man tror om gäddfiske..

Det trillade på ganska bra stundtals när vi hittade fläckar, och det verkade faktiskt inte som om betesvall eller färger var det avgörande, utan att hitta på fisken. Vi tog fisk på det mesta, spinnare, stora gummin med paddelstjärtar, träjerkar mm. Det enda som inte levererade var det jag trodde skulle vara bra, nämligen riktigt små beten. Tailar hade vi heller ingen framgång med. Buster var bästa betet för dagen. På förmiddagen tog nästan alla fiskar i låga vevstopp, medan de under den varmare eftermiddagen var i bra fart och både pilade i kapp snabbt hemtagna beten och steg från 3-4 meter för att mumsa på på våra grejer. Vi hade två dubbelhugg, men som sagt också ganska långa pauser helt utan liv. En bra manöver var när Micke hade tokvevat in sin Buster till båtkanten (vi drev i 3-4 knop i den hårda vinden), då vi ser hur en gädda på ett par kilo dyker upp bakom betet, en decimeter från båtkanten. Micke gör en paus, drar sedan betet framåt en aning och pang! Gäddan klipper Bustern rakt av, tyvärr tar instinkten hos Micke överhanden och han säter n mothugget lite för tidigt och sliter betet rakt ur munnen på den förvånade och mycket oblyga gäddan..

Dagen avslutades på 22 fiskar upp med två fiskar mellan 4-5 kg på topp. Micke stod för den största (85 cm) och Mattias för flest (10 st). Micke tog 7 fiskar och jag hamnade sist på 5 fisk. Vi brände ganska många hugg under dagen, och tyvärr hade vi aldrig känning på någon bättre fisk. Men så är det förleksfisket, lynnigt och sällan enkelt. Det var i alla fal en galet skön dag på sjön i strålande sol även om det stundtals bet bra i fingrarna.  Vi såg dessutom den by far absolut största säl jag någonsin sett. Den var helt abnorm, såg mer ut som det låg ett enormt nötkreatur och simmade än en säl. Den hade väl haft mycket att mumsa på, tyvärr.

Nu är säsongen i gång och man är som vanligt mer taggad än någonsin efter första turen. Får se när det blir lucka nästa gång, tusen tack så läge Mattias & Micke för logi, båt och som vanligt ett glimrande sällskap!

Photo 2014-04-04 18 30 19

 

Tinkering time kvällen innan. Riggade upp en ny fabriksgjuten McRubber firetiger som jag på lördagen hade två jättehugg på som strimlade den stackars jiggen fullständigt.  Var lite missnöjd med min riggning innan då stingertafsarna var för stela och jag inte fick rätt avstånd mellan trekrokarna, men gäddorna hade ändå en våldsam tur som inte fastnade sett till var tandrevorna satt… 

 

Comments

2 Responses to “Kallt men härligt förleksfiske”

 1. Lynnigt men fint förleksfiske | Sturehof Gäddfiskesällskap
  April 6th, 2014 @ 17:27

  […] I lördags var det premiär för båtfiske för undertecknad uppe i norra Roslagen. 22 gäddor upp och största strax under 5 kg blev resultatet i båten, tyvärr blev jag en smula utfiskad denna gång. Full rapport hittar den vetgirige på min sida. […]

 2. fiskedrag
  May 25th, 2014 @ 10:18

  Kallt och skönt! Sånt gillar vi! Härlig dag!

Leave a Reply

 • categories

 • RSS snapsearch on other blogs about me

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • Get Adobe Flash player