Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Luciafiske, blodigt allvar i varje kast!

Posted on | December 13, 2011 | No Comments

Så blev det Lucia, 13:e december. De senaste två åren har vintern redan en månad innan lucia slagit sina klor i Sverige och både snö och is har legat tjockt sedan en bit in i november. Men så icke i år! Kass för slalomåkningen i Hammarbybacken, men glimrande för gäddfiske medelst båt! Eftersom jag aldrig tar upp båten ur sjön vintertid innebär detta värdefulla bonusdagar till sjöss. Idag tyckte jag att förutsättningarna kändes relativt glödheta. Milda hårda sydvästliga vindar, högt vattenstånd och bra sol/molnväxlingar. Lägg därtill de senaste två veckornas helt sinnesjukt bra gäddfiske “alla andra” verkar ha haft. Jag har aldrig förr hört om så mycket stor fisk som kommit upp på kort tid som just under de senaste två veckorna. Jag gissar att det beror på att den mycket sena hösten gjort att de stora dröjt med att kliva in på grundare vatten, och därför nu måste kompensera tiden med att äta mer för att säkra upp sina energireserver inför isvintern.

Jag beslöt att testa en mar i Mälaren som förvisso aldrig mig veterligen släppt ifrån sig en fisk över 9 kg, men som med relativt stor säkerhet bjussar på ett par 7:or och 8:or varje år. I maren finns några heta fläckar, speciellt en i ett hörn, där det brukar betala sig att nöta på ordentligt. Det är extremt grunt på ifrågavarande fläckar, inte mer än 20-30 cm djupt, samt att det brukar vara ett otyg med stubbvass och nedfallna grenar. Men priset för att klippa sin drömfisk är ofta högt men värt det.. En irriterande setback visade sig vara att jag fått med mig fel viktversion av dagens tilltänkta killer bait, en Svartzonker Tail. Nu satt jag med en sjunkande version och kunde inte använda den… Ja ja, med hög spöföring och en smula för hög fart fick jag McTailarna att hjälpligt tugga sig fram över bråten i alla fall. Värre var det när jag utan att se det satte McTailen rakt genom isen i ett kast mot skuggsidan, plopp sa det när den landade och sedan hade jag att göra..

Nåja, jag gnuggade på ganska ihärdigt och gav fläcken säkert tre timmar, varvat med kast utåt en teoretiskt sett perfekt “gäddbytta” på ned mot 4 meter strax utanför. Inte ett pet. Jag fuskade och lirkade lite med en buster shallow red tiger men inte heller det funkade. Jag var redan på förhand pot committed att inte lämna maren innan hemfärd, så jag fick inleda med att tugga i mig faktumet att vattnet där inne var svinkallt. Pendlade mellan 0,6-0,7 grader, medan det på fjärdarna utanför var strax över tre grader i ytan. Dessutom var vinden både svagare än utlovat, och i helt fel riktning. Men jag körde hela maren motsols och mitt mellan två traditionellt bra kanter smackade det på en slips på bustern precis i strandkanten. Det var en ganska arg 2,8 kg som efter snabb landning fick simma tillbaka till sina bestyr. Eftersom jag inte visste om de stod strandnära eller ännu ute på kanten körde jag inåt och utåt hela varvet runt. Utåt hade jag inte så mycket som ett pet, fast jag varvade alla parametrar jag kunde, beten, fart, djup mm.

Just när dagsljuset började hota med att ge sig, vilket också innebar en viss stress för att hinna hem till lussetåget på dagis, fick jag krypa till korset och nypa en arg slips inne på det grundaste grunda i andra hörnet av maren. Jag tror aldrig jag fiskat på denna plats utan att klippa en arg 2-kilos just där. Och mycket riktigt nöp det på en tocken fesk på en Ace 66 Sweet Shad som jag med hög spötopp nästan studsade fram över en åker som vid normalvattenstånd alls icke går att fiska på. Snabb avkrokning i vattnet och sedan var dagen över.

Nu blev det inte den fina fisk jag hade föresatt mig att ta idag, men när året är så sent kommet, och platsen och förhållandena är så pass heta är det banne mig fullt adrenalinpåslag i varje kast, jag var helt säker på att alla stumhuggs urmoder skulle komma vilket vevtag eller vilket vevstopp som helst, under hela dagen! Som att gnugga vassgäddor med junior på sommaren fast tvärtom….  Och vem vet, kanske hinns det med någon ytterligare fisketur innan isen lägger sig för vintern? Om gud vill och allt annat klaffar så kanske kanske… Då ska dom stora upp!

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player