Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

När reklam blir propaganda

Posted on | November 17, 2009 | 1 Comment

Säkert har du sett Svenska Spels TV-kampanj kring minderåriga och spel. Den har rullat ett bra tag nu och min egen gissning är att den kostar kring 20-30 MSEK. Jag vill be dig att reflektera lite över målgrupp och syfte med denna kampanj.

Är målgruppen spelsugna under 18 år, och syftet att hindra dem från att spela om pengar? Nej, det är det inte. För det första fungerar inte kommunikation så, att man kan visa en film som stimulerar unga till att ta nästa kliv i mognadstrappan och tro att de ska reflektera över negativa konsekvenser och därmed kväsa sitt eventuella sug. Visa en film på en alkoholist som vill ha ett järn men inte får köpa. 100-Wattare på den? För det andra finns det extremt mycket precisare och mer kostnadseffektiva kanalval än 3+ TV för att nå den målgruppen.

Syftet med kampanjen är att du ska TYCKA något. Du ska tycka att Svenska Spel är ansvarsfulla. Du ska tycka att Svenska Spel är ett bättre alternativ än andra. Målgruppen är nämligen alla vuxna i Sverige (alla med rösträtt) och därför ingår DU i den.

Vilken effekt tror du då att Svenska Spel önskar uppnå med sin investering? Vi har redan slagit fast att den avsedda effekten inte är att hålla minderåriga borta från spel om pengar. Effekten är att blåsa liv i den svenska myten om att bara Staten, genom Svenska Spel,  kan hantera ett ansvarsfullt spel. Effekten de vill uppnå är ett opinionsstöd, allmänt och politiskt, för att hålla emot privata spelbolag.

Detta mina vänner gör att den aktuella kommunikationen inte längre är marknadskommunikation, utan faktiskt propaganda. Om den avsedda effekten hade varit att hålla minderåriga borta från spel hade Svenska Spel helt säkert kunna åstadkomma detta på riktigt, dessutom betydligt billigare genom insatser ute hos spelombuden. För det är där problemen finns. Inte på Internet eller i TV. Det är vanligt folk, som du och jag, som faktiskt måste ställa frågan ibland -“Hej, kan du visa leg?” Folk som är mer eller mindre beroende av intäkterna från försäljningen av Svenska Spels produkter.

Jag vill att du reflekterar lite över detta. Jag vill att du reflekterar över den kommunikation du ser från Svenska Spel och andra spelbolag. Jag vill framför allt att du reflekterar över vad som är en rimlig spelpolitik och agerar efter det. Kommentera här, diskutera på andra ställen, fråga din politiker, ditt spelombud eller varför inte ann-sofie.olsson@svenskaspel.se (tf kommunikationsdirektör på SS).

Comments

One Response to “När reklam blir propaganda”

  1. aperieThirl-online
    December 9th, 2009 @ 09:02

    Ja, formentlig sa det er

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player