Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Överskatta aldrig din berättelses förmåga att trollbinda!

Posted on | February 15, 2010 | Comments Off on Överskatta aldrig din berättelses förmåga att trollbinda!

Nostradilschmus måste i återhämtningens år 2010 komma med ett varningens pekfinger;  Överskatta aldrig det egna innehållets förmåga att trollbinda. Kanske viktigare ändå; underskatta aldrig din målgrupps motvilja mot att bli lurad – Gå inte i mastodontfällan!

-“Kort sagt, devalvera aldrig ditt innehålls underhållningsvärde utan att samtidigt tillföra mer värde åt målgruppen.”

Vi konsumenter är i grunden mycket enkla. Och förbannat svåra. Vi kräver inte mycket, mest eller maximalt, vi kräver bara lagom. Definitionstrenden kring vad som är ”lagom” varierar givetvis över tiden. Den snuttefiering som såg dagens ljus egentligen vid inträdet av Internet som nyhetskanal och sedan med metros då nydanande snabba journalistik har nu 15 år senare fått en motpol. Mastodontifieringen! En sund underliggande strävan efter att maximera intresset för (=intäkterna ovanpå) en underhållningshändelse har lett till en mastodontifiering av en rad olika format. Med en ofta sund om än olönsam reaktion från marknaden. Låt mig ge tre snabba exempel:

  1. TV-serien LOST
  2. Elitserien i Hockey
  3. Melodifestivalen

Samtliga tre exempel visar i mina ögon prov på en överdriven tro på det egna innehållets förmåga att trollbinda sin publik i relation till vad publiken måste offra för att ta del av upplevelsen… Jag var själv ett mycket stort fan av LOST när serien började gå. Jag hängde med längre än de flesta, men efter x säsonger där berättelsen aldrig riktigt fördes framåt utan hela tiden splittrades upp i allt fler sidoberättelser och kontraplotter gav jag upp. Det som till slut fick mig att tappa intresset var inte den allt mer komplexa berättelsen ändå, det var insikten om att det aldrig skulle ta slut. Vi kunde läsa om pågående och planerade inspelningar långt fram i tiden. Jag förstod att historien inte varit tydlig när serien började gå, författarna skrev på as they went along. Lurad.

Elitserien i hockey har väl kanske inte gått på samma publikmina som LOST, men jag vet att många inbitna hockeyfans är gramse över att den gamla hederliga finalen nu är uppsplittad på en mycket utdragen slutspelshistoria. Det är inte främst det idrottsliga som tar skada, utan insikten hos målgruppen att den enda rational till den nya modellen är att maximera sponsorintäkter och andra kommersiella intäkter under säsongen. Man mjölkar alltså målgruppen utan att samtidigt återföra tillräckligt relevanta värden tillbaka. Sällan eller aldrig en god strategi. Målgruppens intelligens underskattad.

Melodifestivalen är ju det kanske mest aktuella exemplet. Tittarsiffror viker och SVT´s uråldriga födslorätt till Sveriges mest trollbindande  TV-kväll är helt plötsligt i fara. ”När jag var liten satt vi hela familjen bänkade framför Eurovisionsfestivalen, det var en festkväll där vi barn fick sitta uppe och den dagen på året då vi fick godis och läsk”. Nu har arrangörerna i ett försök att maximera biljett-, sponsor- och röstningsintäkter förvandlat de svenska uttagningarna till ett månadslångt riktsäckande turnéspektakel. Vad retar målgruppen här? Främst tror jag att det är två saker. Dels att vi förstår att underhållningsvärdet devalverats enbart för att maximera intäkter, och dels att det görs dubbelt upp! Till och med de som röstas bort får ju vara med i åttonde chansen mm vilket gör att vi måste betala 9,90 + trafikavgifter ännu fler gånger för att få fram vår favoritartist till målet.

Kort sagt, devalvera aldrig ditt innehålls underhållningsvärde utan att samtidigt tillföra mer värde åt målgruppen. Det går säkert utmärkt att expandera vilket innehåll som helst till en 20 veckor lång finalrysare med dagliga röstningar. Men vänta dig inte att du kan ta ett ordinärt innehåll och stöpa det i mastodontmallen rakt av ostraffat. Ger du inte mer värde tillbaka kommer betydande delar av målgruppen känner sig lurade och obönhörligen att lämna dig.  Respekten för konsumenten främst!

Vän av ordning kanske genmäler att detta blogginlägg riskerar tappa 99% av sina läsare redan efter ingressen. Må så vara, men jag kräver ingenting tillbaka så låt gå ;)

(Alla bildrättigheter: Melodifestivalen, Hockeyligan, MGM, Touchscreen pictures)

Comments

Comments are closed.