Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Sponsring är svårt

Posted on | February 24, 2011 | 3 Comments

Så har förändringens vindar nått även den anrika regattan “Gotland Runt”. En av de större kappseglingstävlingarna i världen har alltid traditionsenligt stoltserat med start och målgång i Sandhamn. Eventet har länge utgjort en klassisk höjdpunkt i Stockholms skärgård, och dragit stor publik. Nu har ÅF tagit över huvudsponsoratet från Eurocard, och som ett led i det passat på att döpa om tävlingen till “ÅF Offshore Race”. De har dessutom utvecklat en ny logotyp för tävlingen.

Givetvis ligger det bakom sponsoratet tydliga målsättningar, sannolikt både beträffande kännedom och attityd, jag gissar att ÅF både vill förstärka och förflytta sitt varumärke. Inga konstigheter. Volvo har ju konsekvent de senaste 10 åren försökt förflytta sig från säker och tråkig till spännande och dynamisk genom sponsorat av allt från hästtävlingar till just regattor, Volvo Ocean Race. Med viss framgång på det hela taget ska sägas, även om kostnaden för just Volvo Ocean Race säkert tarvar både en och två analyser innan den kan räknas hem.

Men, jag kan stilla undra över ett par saker. Exponeringslogiken bakom att flytta starten från Sandhamn till Stockholm är ju uppenbar, och det ser i ärlighetens namn ut att vara ett rent tillägg då första etappen går till just Sandhamn, varifrån nästa etapp startar och där hela tävlingen sedan går i mål. Min fundering ligger mer i valet av namn på tävlingen, och kring logotypen. Gotland Runt som varumärke och begrepp har ju ett lika gammalt som fint renommé. Hade det inte spillt över mer positiva eller önskvärda associationer på ÅF om de lierade sig med Gotland Runt, istället för att bygga ett helt nytt varumärke, ännu ett offshore race, helt från scratch? Och utan att veta någonting alls om vilka värden ÅF har i sitt varumärke är jag undrande inför den nya logotypen. Dess estetik för mina tankar mer till hobbygarage på landsbygden med folkraceambitioner än till en anrik regatta med socitetsförtecken och fokus på miljö och teknik. Rent designhantverksmässigt är jag dessutom förvånad över att de försökt lasta in så mycket i en och samma logga. Den är sprängfylld med detaljer, och rymmer två modervarumärken. Design är ju i mångt och mycket subjektivt, men rent estetiskt kommunicerar denna logga varken seglingsvärden, teknik/kvalitetsvärden, eller något annat jag kan gissa står på sponsorns önskelista. Hantverksmässigt undrar jag hur en så normalt robust byrå som Grow kan skriva under på loggan. Men det finns säkert ett antal skäl som jag inte känner till, det brukar det göra, och jag kan bara på svenskt manér kommentera, referera och proffstycka.

Uppsidan är att det blir skoj med ett seglingsevent i Stockholm, och kanske kan det bidra till att dra ut ännu fler människor i skärgården efter starten. Fler sköna Stockholmare med partyhatt i Sandhamn är kanske inte vad Sverige behöver mest av allt, men om fler kan få upp ögonen för den underbara skärgård vi har alldeles inpå knuten ökar förutsättningarna för att vi på sikt kan behålla och utveckla en levande skärgård som är ganska unik. Och med den oerhört pastorala utgången lägger jag nu ned pennan för den här gången. Den förra sponsorloggan såg för övrigt ut som nedan. Ingen rocket science men en smula mer på kärnan, och med respekt för kontexten.

Comments

3 Responses to “Sponsring är svårt”

 1. JoakimR
  February 24th, 2011 @ 22:42

  Det är en fråga som verkligen reduceras till tyckande men dras inte seglingen ofta med en tveksam estetik när det gäller det visuella marknadsföringssidan, den bli ofullgången, pragmatisk? Det viktiga är, lämnar inte ÅF friidrotten/SOK för offshore och kallar det för en klimatkoppling mer som ett mantra. Att KSSS går från ett B2c till B2B tror jag inte ökar närheten för publiken och tävlingen. En sak är säker, Stockholmsbenet är inte offshore, det är inomskärs…

 2. dilschmann
  February 24th, 2011 @ 22:54

  Ett extra city match race som komplement och upptakt till vanliga sträckningen, och ett giftermål mellan ÅF och GR i namnet hade legat mig närmre i deras kläder.

 3. Cle
  March 4th, 2015 @ 18:36

  Bajshåla!

Leave a Reply

 • categories

 • RSS snapsearch on other blogs about me

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
 • Get Adobe Flash player