Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Tänk share-of-clock!

Posted on | March 5, 2010 | No Comments

När jag och min årgång en gång förkovrade oss i marknadsföring var “share-of-wallet” ett frekvent buzzword, speciellt inom relationsmarknadsföringen (som utvecklades till CRM). Share-of-wallet: [ Sträva efter att din produkt/tjänst representerar så stor del som möjligt av den del av kundens plånbok som allokeras åt den sektor inom vilken du är verksam. ]  Om du säljer kaffe betyder det att du strävar efter att kunden inte regelmässigt köper två olika kaffesorter och en tesort, utan istället lägger 100% av sin “varma-drycker-budget” på just din produkt. Marknadsmaximering genom värdeandel.

Idag 2010 anser jag att det är betydligt mer relevant att tänka “Share-of-clock“. Tiden är en allt knappare resurs för oss. Som tur är har vi alla lika mycket hårdvaluta, nämligen 24 timar per dygn. Vissa viker sin budget åt stenhårt arbete och familj, andra har hållit budgeten fri från sådana tidstjuvar och skjuter av all sin tid på lyxkonsumtion, dvs nöjen. Det spelar ingen roll, share-of-clock är den ofrånkomliga konsekvensen av IT-revolutionen. Allt är tillgängligt överallt, antingen i mikropaketering á la tweetie för iPhone eller som femtimmarspass á la WoW eller onlinepoker.

När du lägger din affärsplan eller marknadsstrategi, tänk på VAD din målgrupp ska ta tiden ifrån för att istället lägga den på ditt erbjudande. Jag menar att du inte längre kan anamma gamla konkurrensanalysmetoder á la Porter, utan måste tänka konkurrens i vidare termer, bortom den nisch inom vilken du är verksam. Det leder till att du måste hitta nya sätt att segmentera din marknad och dina målgrupper på, hitta djupare gemensamma nämnare bland de du tror är din målgrupp. Onlinepoker konkurrerar inte främst med andra pokeroperatörer eller kanske ens spel. För en riktig massmarknad konkurrerar du som onlinepokeroperatör med TV, bio, musik, umgänge med vänner, sport och träning. Du konkurrerar om ett visst mått av tid i din målgrupps garanterat välfyllda agenda.

iPhone är en produkt som gjort detta mycket tydligt för mig. iPhone har gjort att jag kraftigt har stuvat omrejält i min tidsbudget. Den lille filuren har tagit massor av tid från TV och från datorn. När jag förr la kanske en timme framför datorn och en timme framför TV´n lägger jag idag 3 timmar på iPhonen fast upphackat i 60 st treminuterspass spridda över dagen, när det passar mig. Vissa av mina “gamla” tidskompisar finns också i min nya vardag, TV-kanaler med play-appar, Surf, WP/FB/Twitter med sina appar. De tänker share-of-clock och anpassar sig. Den tredje extra timmen vinner iPhone inte pga att jag tar bort något annat ur mitt dygn, utan genom att dess möjlighet till mikrokonsumtion gör att jag kan klämma in lite iPhone-pet under tiden jag gör annat. Tillgänglighet, minns ni det buzz-wordet från den glada IT-åldern? Nu är det verklighet.

Konsekvenser för medieval, erbjudande och budskap
Ok, vad betyder share-of-clock i praktiken? Det betyder att du behöver ha en klar bild över VAD du konkurrerar med, inte bara vilka. När du vet vad kan du styra din mediabudget mot medier där tidskonkurrenter finns, men där du kanske är helt ensam i din bransch. En konsertarrangör kanske annonserar Roast på Berns i Poker Magazine, medan Ladbrokes lockar med sina överladdade garantiturneringar i arenor för film eller TV-spel. Vill du att någon ska lägga 3 timmar på att spela din söndagsturnering får du ju begripa att denne sannolikt måste avstå från en Beck-rulle eller ett skönt Grand-Theft-Auto pass. Vill du att de ska gå till Berns för att se sin favoritkomiker bli skändad måste du tala till dem där du tror att de söker sin kick idag.

  1. Ta en ordentlig funderare på VAD du tror att din tjänst eller produkt tar tid ifrån! (Det finns ingen ledig tid, all tid tas i anspråk av något, om det så är vegeterande)
  2. Välj media utifrån insikten om vad det är du måste sparka ut ur din målgrupps kalender för att bereda plats för dig
  3. Anpassa ditt budskap utifrån insikten kring vad du vill att dina målgrupper ska försaka till förmån för dig
  4. Var beredd på att du kanske måste vara flexibel i din leverans, om du kräver 1,5-3 timmars full konsumtion kommer du att tappa många, kan du mikroleverera för att ta lediga mini-slots i din målgrupps dygn?
  5. Om du inte själv är beredd att ge din tjänst/produkt åtminstone en del av ditt eget värdefulla dygn har du ett allvarligt problem…


Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player