Dilschmann.com

Welcome to Lasse Dilschmanns online hub, your single source of spectacular Dilschmania and online fever

Test av alternativ vintertäckning

Posted on | January 8, 2012 | No Comments

Jag har normalt båten (Anytec 750 SPD) kvar i sjön även vintertid. Dels för att spara besvär och kostnader för upptagning/vinterförvaring, men främst för att inte missa de sena och tidiga fiskesäsongerna, som ju som bekant kan infalla när tusan som helst i förhållande till i förväg planerade upptagnings- och sjösättningsdatum på varv… Det har funkat klockrent i tre (stränga!..) vintrar, men ett huvudbry har det gett mig; Hur göra med kapell/täckning?.. Jag har hittills haft Anytecs eget helkapell på vintertid. Fördelarna är att jag inte behöver skotta snö i akterskeppet, samt att jag skyddar instrument, stolar och kan ha fri access till de aktre stuvutrymmena hela vintern. En hypotetisk fördel har varit att jag enkelt kunnat ge mig ut och åka vintertid genom att köra igång den 12V kupéfläkt jag kan koppla till cigarettuttaget. Det senare har varit hypotetiskt därför att de senaste vintrarna varit så sjukt kalla, så isläget har inte riktigt inbjudit till båtåka. Nackdelarna har varit få, men problematiska. Den lilla nackdelen hänger ihop med det hypotetiska vinteråkandet. OM kupéfläkten inte hade räckt till för att hålla rutan fri från sikt hade jag varit körd. Ett fastfruset kapell är ingenting man tar bort, dels för att det är så förbannat fastfruset och dels för att kapelltyget blir så skört i kylan att jag hade riskerat revor om jag försökt bryta loss det. Den stora nackdelen är dock att kapellet har ett i mina ögon konstruktionsfel. Det är nämligen inget fall alls (knappt) mellan främre infästningen på rutramen och första kapellbågen akteröver. Det gör att det samlas vatten i “buken” som uppstår. Inget problem första året sommartid. Men om det blir som det blivit de senaste åren, att vintern kommit i omgångar, har det blivit problem. Först kommer det tjockt med snö, som sedan sakta smälter till gegga som sedan fryser. Efter ett par sådana svängar har det bildats väldiga isklumpar (säkert uppåt 10 kg eller mer!) i “buken” på kapellet. Dessa har faktiskt inte gått att få bort, utan har istället byggts på över vintern sakta men säkert. Det i sin tur har töjt ut kapelltyget ännu mer och gjort buken ännu mer markant (se bild nederst).

Så i år beslöt jag mig för att spara kapellet och testa en annan lösning. Jag har lämnat in kapellet på tvätt och impregnering, och istället köpt en pressening och limklämmor på Clas Olsson. Min tanke är att skydda instrumenten från fukt och issprängning. Själva kylan klarar de nog av utan problem, men om det kryper in fukt som sedan fryser vet jag inte riktigt hur det blir. Plus att jag fortfarande har en dröm om att kunna åka vintertid om det blir rännor, och att då behöva knacka is för att komma åt instrument, nyckelhål, gasreglage mm känns inte aktuellt. Presseningen har inbyggda öljetter som går utmärkt att fästa på rutramens kapellpluppar. För att få bra spänn på presenningen har jag kompletterat öljettfästningen med de utmärkta limklämmor i plast som syns på bilderna nederst, dessa kostar nästan igenting! Dock har klämmorna ganska vassa kanter så för att undvika att dessa kanter nöter hål i kapellet vid fladdriga stormar har jag klippt ut passande remsor av vanliga tjocka wettextrasor som foder mellan klämmorna och presseningen.

Nu har vi uthärdat både Berit, Emil och ett antal andra osedvanligt starka höststormar och det har inte varit något som helst problem med min kapellösning! Återstår ju att se hur det klarar riktigt mycket snö, och ev isbildning, men det borde gå bra. Visst, kommer det mycket snö får jag också skotta friskt i akterskeppet, men jag sparar kapellet och tar jag på mig ordentligt med kläder kan jag ge mig ut och åka om det blir läge. En bonus är att jag nu kommer åt att skotta i motorbrunnen, som förut var mkt svår att komma åt vid fruset kapell. En uppenbar risk är att stolarna börjar mögla innanför stolskydden, men det får tiden utvisa. Har du tankar, idéer eller tips för vinterförvaring i sjön av Anytec 750/622 är du välkommen att höra av dig! Kanske är problemet (fallet) löst på den nya modell av 750 SPD som kom i år? Min båt är en -09:a.

Ovan – Min inte så vackra men möjligen smarta vintertäckning

Ovan; Enkelt hemgjort “foder” av wettextrasa för att skydda kapellet

Ovan; Vattenansamling i den “buk” som bildas pga bristande fall på kapellet

Ovan; förra vintern med kapell.

Comments

Leave a Reply

  • categories

  • RSS snapsearch on other blogs about me

    • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
  • Get Adobe Flash player